PASİFİK ULTRAVİYOLE

UV Işığının Yüzeylerde Etkisi

Hava temizleme sistemleri ve su sterilizasyonu gibi pek çok antiseptik uygulamada UV ışığı mikropları öldürmede etkisi kanıtlanmıştır. UV ışığı ile yüzeylerdeki mikroplar öldürülmektedir. Gıda büfelerinde yer alan ve marketlerde karşımıza çıkan pek çok uygulamada UV ışıklarından faydalanılır. UV antiseptik lambalar sayesinde gözle görülemeyen virüsler, bakteriler ve mikroplar yok edilmektedir. UV ışıkları ile radyasyonun steril ortam sağlama gücünden yararlanılmaktadır.

UV radyasyon dalga boyları gözle görülmeyecek şekilde yayılmaktadır. Nanometre ile ölçülen bu dalga boyları UVA, UVB, UVC radyasyon olmak üzere 3 ayrı kategoriden oluşmaktadır. UVA kategorisinde 315 nm ile 400 nm aralığında yer alan dalga boyları bulunmaktadır. UVB ışığında ise 280 nm ile 315 nm aralığında radyasyon boyu ölçülmektedir. UVC kategorisinde ise 200 nm, 280 nm aralığı bulunmaktadır. Hepsi de oldukça güçlü kısa dalga boyları olan bu grupların en etkili olduğu dalga boyu ise 254 nm olarak görülmektedir.

254 nm aralığında yayılan radyasyon ışıkları virüsleri, bakterileri, uçucu organik bileşikleri ve zararlı mikroorganizmaları yok etmektedir. Bu işlem yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. 245 UVC radyasyonu, canlı organizmalara hemen müdahale etmektedir. bu da DNA değiştirerek organizmaların çoğalmasının önüne geçmektedir. Kısa dalga olarak yayılan UVC radyasyonu, atmosfer tarafından filtrelenmektedir. Bu bakımdan dünyaya ulaşamamaktadır. Mikropları öldürmede son derece etkili olan bu dalga boyu global anlamda pek çok alanda kullanılır.

Kısa dalga boyu olan 185 nm ile yayılan radyasyon ise ozon üretmektedir. Ozon üreten antiseptik lambalarda havadan gelen kokular anında giderilmektedir. Ayrıca hava temizliği konusunda da bu lambaların etkisinden söz edilmektedir. Dünyada hava temizleme ve koku giderme işlemleri içi 185 nm UV ışıkları tercih edilmektedir. Temiz ve sağlıklı hava sağlamak adına kullanılan sistem aynı zamanda eski ve kötü kokulu havayı alandan uzaklaştırmaktadır. Ozon üreten lambaların oksijeni açmaları ise oksijen sağlayıcı olarak bu sistem kanıtlanmıştır.

Mikropları öldürmek için kullanılan UV ışığı, pek çok dezenfeksiyon yöntemine göre pek çok avantaj sağlamaktadır. Kimyasal olarak sağlanan dezenfeksiyon yöntemleri ile kıyaslandığında bu yöntemin çevre açısından pek çok avantaj sağladığı görülmektedir. UV antiseptik lambalar sayesinde çevre kurallarına uyarak ve çevreye zarar vermeden temizlik sağlamak mümkün olmaktadır. Dünya genelinde şirketlerde güvenli bir çalışma ortamı sağlamak adına sistem kullanılır. Çevre kodu uyumlu olan sistemde potansiyel emisyon tehlikeleri kontrol altına alınmaktadır. UV antiseptik lambalar, belediyelerin su arıtma sistemlerine balık akvaryumları, kuluçhaneler, balast suyu arıtma sistemlerinde kullanılır.

Etkili bir mikrop öldürme sistemlerinden birisi olan UV antiseptik ışıkları, katı çevre düzenlemeleri ile uyumludur. Yüksek performansı bulunan ve yüksek kaliteli lambalar bulunduran sistem uzun ömürlü performans sağlamaktadır. Az bakım gerektiren antiseptik lambalar, çok az bir bakım ile uzun süre kullanım sağlar. Genel anlamda UV antiseptik lambalar için sayılacak avantajların başında kod uyumluluğunu ve çevre düzenlemelerini karşılaması yer alır. Zararlı yan ürünler olmadan tamamen güvenli ve etkili sistem sunmaktadır. Bu sistem sayesinde kimyasalları korumaya gerek yoktur. Uzun ömürlü lambalar çok az bakım gerektirir ve bazı durumlarda hiç bakım gerektirmemektedir. Hızlı etkisi ile sistem anında sterilizasyon sağlamaktadır. Maliyet açısından bakıldığında oldukça uygun maliyetlerde bulunan UVC lambalar, uzun ömürlü kullanımı açısından da maliyeti düşüren bir sistemdir. Sayılan tüm faydaları yanında sistemin mikropları öldüren özelliğinin bulunması ve bunun kanıtlanmış olması da son derece önemlidir. Bu bakımdan sistem dünya genelinde yaygın bir kullanıma sahiptir.

PASİFİK ULTRAVİYOLE

Sektörünüze özel Ultraviyole Çözümleri