PASİFİK ULTRAVİYOLE

Su Arıtma Sistemleri

 Uv Su Sterilizatörlerini Anlama

Sterilize ve dezenfekte sıklıkla karıştırılan ve birbirleri yerine kullanılan kelimelerdir. Aslında dezenfekte etmek; bir obje, nesne ya da yüzey üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaların öldürülmesidir. Sterilize etmek ise; bir obje, nesne veya yüzey üzerindeki zararlı olan veya zararsız bütün mikroorganizmaların öldürülme işlemidir.

Farklı farlı sterilizatörler bulunmaktadır. Bunlardan biri de uv ışınlarının kullanılmasıdır. Uv sistemlerini sterilize etmek için kullanılmasının bazı avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

-Uygulanması uzun zaman almaz.

-Basit bir uygulaması vardır.

-Steril hale getirilen ortam veya yüzeyde herhangi bir tortu ya da kalıntı bırakmaz.

-Korozif madde meydana getirmez.

-Görece ekonomiktir.

Doğa dostu olan bu yöntemle birçok yerde sterilizasyon gerçekleştirilir. Havanın temizlenmesi, ameliyathanelerin sterilize edilmesi, hasta odalarının mikroplardan arındırılması, yoğun bakım üniteleri, bebek kuvez alanları ve sular uv ışınları sayesinde hijyenik hale getirilir.

Uv ışınları mor ötesi ışınlar olarak da bilinir. Bu ışınların doğal kaynağı güneştir. Atmosferde bir kısmı tutulur ve dünyaya ancak bir kısmı iletilir. Ancak yapay ortamlarda da uv ışını elde etmek mümkündür. Güneş ışınlarında 253.7 nm olan uv ışını yapay ortamda istenilen dalga boyutunda üretilebilir. Üretilen dalga boyuna göre de uva, uvb, uvc gibi isimler alır. Kullanım alanına göre de ihtiyaç duyulan çeşidi seçilir.

Uv ışınları güneş ışığından daha yoğun olduğu için suların içilebilir olması ve sterilize edilmesi için kullanılabilir. Bu yöntem sayesinde hem su içerimde istenmeyen maddeler yok edilir hem de doğaya zarar verilmez. Suların içerisinde bulunan küf, mantar, alg, virüs gibi maddelerin öldürülmesinde ideal bir yöntemdir. Uv ışını kullanılarak üretilen suların içme kalitesi artar. Uv ışını ile arıtılan su kaynakları çeşitlilik göstermektedir. Arıtılma yöntemi için kullanılan bazı sular şunlardır:

-Yağmur Suyu: Doğal su döngüsü sayesinde yeryüzüne çok miktarda yağmur iner. Bu yağmur sularının biriktirilmesi ve uv ışını ile sterilize adildesin sayesinde güvenilir sulara ulaşılır.

-Sondaj Suyu: Kuyu suyu olarak da bilinen sondaj suları sterilize edildiğinde her türlü patojenik kirlenmemin önüne geçilmesi mümkündür. Kuyu suları (sondaj suyu) kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle içme suyu olarak kullanılandan önce mutlaka arıtılması gerekir.

-Musluk Suyu: İnsanların büyük bir çoğunluğu hazır su olarak bilinen fabrikasyon sularını içme suyu olarak tercih etmektedir. Cam veya plastiktik şişeler içerisinde muhafaza edilen bu sulara ulaşım her zaman mümkün değildir. Bazı durumlarda akan musluk suyunun steril hale getirilip kullanılması gerekir. Böyle durumlarda en iyi yöntem uv ışınlarının kullanılması olacaktır. Çünkü musluk suları, içerdiği zararlı mikroorganizmalar yüzünden insan sağlığı için tehdit oluşturabilmektedir. Sterilize edilmeden kullanılan sular ishal gibi çeşitli kitlesel hastalıklara yol açabilir.

-Kaynak Suyu: Doğal su döngüsünün bir yansımasıdır. Yeraltı ve yerüstü suları sterilize edildikten sonra yüksek kaliteli su kullanım imkanı oluşur.

-Tankalarda Muhafaza Edilen Sular: Kimi zamanlar sular belirli süre bir yerde bekletilir. Bu bekleme esnasında su içerisine çeşitli organizmalar yaşamaya ve çoğalmaya devam eder. Özellikle karavan yolcukları, gemilerin balast suları, gıda üretim alanlarıda bu bir sorundur. Sorunu çözmek için ise en etkili yöntem suların uv ışını ile steril hale getirilmesi olacaktır.

Uv ışını ile su sterilizasyonu sağlanan alanlar daha da geniştir. Örneğin hayvan yetiştirilen çiftliklerde özellik tavuk, tavşan, ördek gibi canlıların su ihtiyacı sterilize edilen sulardan karşılanır. Büyük akvaryumların içerisinde bulunan sular da kimi zaman uv ışını ile sterilize edilen sulardan kullanılır.

PASİFİK ULTRAVİYOLE

Sektörünüze özel Ultraviyole Çözümleri

Comments are disabled.