PASİFİK ULTRAVİYOLE

Kuru Gıda Üreticileri

Gıdaya radyasyon eklemeyen ve yiyecekleri asla radyoaktif hale getirmeyen ışınlamalara UV hafif gıda sterilizasyonu denilmektedir. Bu işlemde gıda ışınlanması için UVC aralığında dalga boylarını yayacak şekilde tasarlamalar yapılmış ve UV lambalarla gıdalar sterilize hale getirilmektedir.  Tamamen güvenli olan bu işlemde UV ışığı üç alana ayrılmıştır.

UVA nanometresi 320 ile 400 arasında en uzun dalga boyunu oluşturmaktadır.  UVB ise nanometre Aralığı 280 ile 320 aralığında dalga boyu oluşturmaktadır. 100 ile 280 nm arasında yer alan en kısa dalga boyu ise UVC olarak belirlenmiştir. Zararlı virüs ve bakteriler 254 nm aralığında ortadan kalkmaktadır. Aynı şekilde mikropları da ortadan kaldıran bu aralığın etkisi kanıtlanmıştır. UVC lambalar, yüzey sterilizasyonu için kullanılırken aynı zamanda hava temizleme için ve su dezenfeksyon işlemleri için de kullanılmaktadır.  Pek çok antiseptik uygulama için kullanılan UV sterilizasyonu özellikle yiyecek ve içecek işleme ve paketleme endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu alanda zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde pek çok alanda kullanılan UV ışığı gıda endüstrisi açısından son derce güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır. Az bakım gerektirdiği ve herhangi bir kimyasal ya da böcek ilacı kullanılmasını gerektirmediği için işlem sıklıkla ve geniş alanda kullanılmaktadır. UV lambalar pek çok zararlı virüsleri ortadan kaldırmaktadır. E. Colli ya da Salmonella gibi pek çok virüsü yok eden bu ışıklar sayesinde yiyeceklerin bozulması gecikmektedir. Yiyecek ya da içeceklerin uzun süre muhafazası için kullanılan UVC ışıkları antiseptik lambalar sayesinde meyve ve sebzelerde böcek istilasını da önlemektedir. Böylelikle ülkeye böcek getirilmesinin de önüne geçilmektedir.

Virüs ya da bakteri gibi zararlıları ortadan kaldıran antiseptik UVC lambaları aynı zamanda küf ve sporun ya da mantar ve mayaların da önüne geçmektedir. 1963 yılından bu yana devam eden böcek kirlenmesini önlemek için maya ve unların ışınlanması işlemi FDA tarafından kabul edilmiştir. Günümüzde FDA ve USDA birçok üründe UV ışığı ile sterilizasyon gerçekleştirmektedir. Meyve, sebze, unlar, maya, çiğ kümes hayvanları, kırmızı etler ya da şişelenmiş su ve birçok içecek de bu işlem uygulanmaktadır.

Gıda güvenliğini artırma adına UV antiseptik lambaları en temiz ve en güvenli yolu sunmaktadır. Gıdaların sadece sterilizasyonunu değil aynı zamanda uzun ömürlü olmasını ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesini de sağlar. Gelişmiş bölgelerde güvenle kullanılan bu işlem sağlıklı et ürünlerini sunmak için katı düzenlemelere uyum sağlar. Et işleme ve paketleme işlemlerinde ya da paketlemede etin geçtiği bantlarda temizlik için UV ışıkları kullanılmaktadır.

Gıda güvenliği için en geçerli yollardan biri olan UVC antiseptik lambalar, güvenlik ve temizlik dışında da pek çok alanda kullanılmaktadır.  Özellikle et ve kümes hayvanları ya da et işleme tesislerinde UVC antiseptik lambalar kullanılmaktadır. Paketleme işlemlerinin yapıldığı pek çok temizliği gerektiren alanlarda işlem basit ve temiz bir şekilde uygulanmaktadır.

Süt için kullanımda işlem, peynir ve yoğurt gibi taze ürünlerin paketlenmesinde popüler olarak yer almaktadır. Aynı şekilde pastörizasyon ve sütün sağlığını koruma ve güvenliği geliştirme açısından da UV ışınları tercih edilmektedir. UV dalga boyları da ışınları isteğe ve ihtiyaca göre uygulanmaktadır. Zararlı bakteri ve mikropların ortadan kaldırılması için en uygun yöntemlerden biri olan UV ışınlaması gıda sektöründe hemen hemen her alanda kullanılır. Balık ürünlerinden meyve ve sebzelere ya da içeceklere kadar geniş bir kullanım alanı olan işlem güvenle kullanılmaktadır.

PASİFİK ULTRAVİYOLE

Sektörünüze özel Ultraviyole Çözümleri

Comments are disabled.